Lebibe’ye Mektuplar-5 (Çocukluğumun oyunları-2 Kans)





Lebibe’ye Mektuplar-5 (Çocukluğumun oyunları-2 Kans)

Sevgili Lebibe

Bir önceki mektubumda çocukluğumun oyunlarından biri olan mile’den bahsetmiştim.Bu tür oyunların benim geçmişimden günümüze taşıdığım zenginlik ve farklılıklar olduğunu düşünüyorum. Sana bu mektubumda yine çocukluğumun oyunlarından birisi olan Kans’tan bahsetmek istiyorum.


Sevgili Lebibe

Kans oyunu da daha çok erkeklerin oynadığı yine bir değnek ve bir önceki oyunda bahsettiğim mile gibi bir karış uzunluğunda bir ağacın iki ucunun da birbirlerine ters olmak kaydıyla çapraz kesilmeleriyle oynanan bir oyundur. Bu oyunda farklı olan kans dediğimiz parçanın diğer elle tutulmayıp yere uzun ucu yukarı gelecek şekilde konulmasıyla oynanır. Oyuncu elindeki değnekle önce o uç kısma hafif bir vuruş yaparak kansın yerden göğüs seviyesine kadar yükselmesini sağlar ve yere düşürmeden hızlı bir vuruş yaparak mümkün mertebe uzağa gönderir. Uzağa giden kansın yanına varıncaya kadar olan mesafeyi normal adımlarla sayar ve vardığı noktada bu kez kansa hiç dokunmadan yine aynı şekilde vurmayı dener. İki ucu birbirine ters kesilen kansın bir ucu her zaman havalandırmaya müsaittir. Oyuncu her vurduğu noktadan diğerine kadar adımları birbirine ekleyerek sayar. Eğer oyunun başında bir hedef konulmuşsa o adım sayısı hedefine varıncaya kadar devam eder. Burada yine rakip oyuncuda vardır. Oyunu başlatan veya hak kendisinde olan kişi eğer kansı havalandırır da üç kez ıskalayarak vuramazsa, oynama sırası diğerine geçmiş olur. Diğeri de vurabildiği kadar vurur ve hakkını kaybetmesi durumunda ilk oynayana geçer ve ilk oynayan adım sayısına kaldığı yerden devam eder.

Bu oyundan amaç sabit olan ve kontrol altında tutulan hasım veya avın ani hareket etmesi durumunda onu en kısa sürede vurabilmek ve etkisiz hale getirebilmektir. Dolayısıyla çocukluğumuzdan kalma yetişme tarzımız olarak gerek elle gerekse değnekle yapılan atışlarda ki bu atışlarda taş gibi bir silahta kullanılabilir isabet oranı yüksek nişancılar yetiştirmektir.Hemen her çocuk ve genç bu oyunları oynayarak kendini hem eğlendirir hem de yetiştirirdi.

Bu oyunda isteğe bağlı olarak üş kişiyle sırayla oynanabilirse de daha çok ikili mücadeleler tercih edilir. Mile de ise mileye vuran bir kişidir ama onu yakalamaya çalışan ve geriye fırlatanların sayısı birden fazla olabilmektedir.


Sevgili Lebibe

Sana kans dediğimiz parçası daha iyi anlayabilmen için çizmiş olduğum bir resmi gönderiyorum. Oyunlarımız daha çok değnekle oynanan oyunlar olup oyuncunun güvenliği açısından kesici ve delici aletlerle oynanılmamasına dikkat edilir. Bir sonraki mektubumda başka bir oyundan bahsedeceğim. Kendine iyi bakman dileğiyle

Hoşça kal


Kadim dostun

Bekir K Ahıskalı
Kocaeli, 27 Ekim 2009 23 45